Schoolvakantie – weg ritme, hallo realiteit (en kansen)

20 juli 2025

Je weet dat het eraan zit te komen. Het staat al maanden op de kalender. Je kinderen leven er weken naar toe. En toch… overvalt het je weer: de schoolvakantie.


Afgelopen week was het zover bij mij. Twee kinderen fulltime thuis, de rust in huis ver te zoeken, en mijn werkritme? Tja… dat ging vooral out the window. En hoewel ik een vrij flexibel leven en werk heb opgebouwd, werd ik weer even geconfronteerd met hoe snel dat allemaal op losse schroeven kan staan.


Er kwamen extra taken tussendoor. Mijn focus was ver te zoeken. En eerlijk is eerlijk, er moesten concessies worden gedaan aan dingen die ik eigenlijk heel belangrijk vind. Het resultaat? Een knagend gevoel, minder mentale rust en toch ook een heel mooi besef.



Want wat een week was het ook! Mijn zoon had zijn eindmusical van groep 8. Daar stond hij dan, de jongen die ooit met zijn handen voor zijn ogen bij het pleinfeest stond, nu te shinen op een theaterpodium. Mooie woorden van juffen, een knallend eindfeest, en het besef: ik ben dankbaar dat ik dit zo bewust mee mag maken.


Maar… het betekent ook het afsluiten van een tijdperk. Geen basisschool meer, geen dagelijkse schoolpleinmomenten. Nieuwe fases, nieuwe ritmes. En dus ook een nieuwe balans tussen werk en privé.



Hoe ik mijn ritme (terug)vind, ook in de vakantieperiode

De sleutel ligt voor mij in bewust plannen. Niet strak of rigide, maar doordacht. Hier is hoe ik dat aanpak (als ik het goed doe 😉):

  • Ik kijk vooruit naar m’n week: wanneer zijn de kinderen bij mij, wat zijn vaste afspraken?
  • Ik bepaal vooraf welk werk ik moet doen en waar ik dat het beste kan doen.
  • Ik denk na over mijn werkplek: focuswerk vraagt iets anders dan mails verwerken of brainstormen.
  • Ik inspecteer m’n omgeving: wat ligt er op mijn bureau dat me afleidt?
  • En ik zorg voor variatie: verschillende werkblokken (deep vs shallow work) én afwisseling in omgeving. Dat houdt het fris.




En misschien wel de belangrijkste tip...

Liv a little. Juist nu. Neem een langere lunch. Ga een ijsje halen met je kinderen. Gun jezelf pauzes.

Accepteer dat je niet alles hoeft te controleren en dat aandacht geven aan je omgeving (en jezelf!) ook waardevol werk is.

Want hoe beter jij je voelt, hoe beter je kunt geven. En hoe meer energie je ook straks weer in je werk stopt. Win-win.


Wil jij hier nu ook bewust mee aan de slag, ik heb een tool ontwikkeld; de L.I.V.-methode. Deze helpt jou bij het vinden en plannen van jouw ideale werkomgeving voor het werk wat jij gedaan wil hebben op een dag. Probeer hem uit via de volgende link: L.I.V. Methode

27 mei 2025
Het hybride werken, eigen regie over je werkplekken en werktijden. Werken waar en wanneer het jou de meeste energie geeft. Klinkt allemaal vrij solistisch en wordt ook als grootste risico voor eenzaamheid en als gevaar voor de bedrijfscultuur gezien. En toch, de kracht van het hybride werken is dat je het samen doet. Niet alleen jij, niet alleen de werkgever, nee samen kan deze formule goed werken. En deze lijn kunnen we ook doortrekken binnen de organisatie. Het is niet alleen een "feestje" van HR of IT of vanuit de operatie. Om als bedrijf dit concept van werken te laten slagen en klaar te zijn voor de toekomst zal er samengewerkt moeten worden. Toch wordt dit nog lang niet altijd zo ervaren.
27 mei 2025
Hybride werken, remote werken, vrijheid om te werken vanaf een andere locatie dan het kantoor. We willen het steeds meer, het kan ook steeds meer. Mooi. Fijn. Organisaties spelen er steeds meer op in en zullen hier in de toekomst alleen nog maar meer op in moeten spelen. Toch ligt het succes van deze nieuwe manier van werken niet alleen bij de mate van adaptie van dit concept door organisaties. Nee, deze ligt bij jou. En ik zal je vertellen waarom.
Meer posts